Tyska klubbarnas framgångar i Champions League

Tyskland får ändå ses som en av de allra främsta fotbollsnationerna i Europa, eller kanske till och med hela världen. Det finns flera faktorer som stärker denna tes, inte minst om vi tittar på landets framfart i den europeiska högstaligan.

Utifrån dagens regler har Tyskland fyra platser i Champions League, där samtliga lag kliver in i turneringens gruppspel. Lagen som tilldelas dessa platser är de som tar sig in i toppskiktet av Bundesliga-tabellen året därpå. Förutom detta har nationen lag som får spela i de lägre ligorna Europa League och Europa Conference League där möjligheten att nå spel i högsta ligan finns om man blir utslagen.

Under åren har det blivit hela arton finaler i Champions League där ett tyskt lag medverkat. Detta har resulterat i åtta ligatitlar, där Bayern München ligger bakom sex av dessa. Senaste gången som laget nådde hit var 2020 då laget besegrade franska PSG med 1-0. Andra lag som plockat hem en Champions League-titel är Hamburger SV och Borussia Dortmund, som stod som segrare 1983 respektive 1997.

År 2013 var ett speciellt år för Tyskland i Champions League, då vi kunde se två lag från Bundesliga göra upp om titeln. München var denna gång strået vassare än Dortmund och kunde vinna mötet på Wembley i London med 2-1. Segern blev en del av lagets trippel, då man under denna säsong även tog hem såväl den nationella ligan som cupen.

Stora framgångar även för landslaget

Det är inte bara på klubblagsnivå som nationen nått stora framgångar. Det tyska herrlandslagets matchtröjor pryds av fyra små stjärnor över lagets emblem, vilka representerar de fyra världsmästare-titlar som laget har i bagaget. Åren 1954, 1974, 1990 och 2014 lyckades man ta hem segern i vad många anser vara den ultimata kampen inom sporten. Förutom detta har man tagit hem ytterligare åtta medaljer från mästerskapet i valörerna silver och brons. Nu återstår det att se hur det går under WM 2022 som väntar runt hörnet.

Även i Europa har medaljerna skördats där antalet uppgår till tre guld, tre silver och tre brons. Också i den numera nedlagda tävlingen Confederations Cup har laget placerat sig överst på prispallen.