Kuriosa och intressant fakta om Champions League

Champions League är den mest prestigefyllda fotbollsligan i Europa. Det är också en av de mest följda fotbollsligorna sett till antalet tittare, både på teve och vid matcherna. 

Under varje säsong släpps statistik och information från tidigare Champions League. Lionel Messi och Luiz Adriano delar på rekordet för flest gjorda mål under en match (5) och Cristiano Ronaldo leder den totala skytteligan med 120 mål. Real Madrid har vunnit ligan flest gånger (13). Men det finns mer statistik och information att hämta om Champions League. Visste ni t.ex. att:  

Det snabbaste målet tog 10 sekunder

Det snabbaste målet i en Champions League-match tog exakt 10,3 sekunder. Det gjordes 2007 av Bayern Münchens, Roy Makaays i en match mot Real Madrid. 

I Champions League-finalen mellan Liverpool och Tottenham 2019 gjordes det tredje snabbaste målet i en Champions League-final, rapporterade https://www.aftonbladet.se/sportbladet/. Mohamed Salah gjorde 1-0 efter 1 minut och 49 sekunder. Det snabbaste målet i en final gjordes av Milanospelaren Paolo Madinis, 2005. Ledningsmålet kom efter bara 53 sekunder.  

Flerfaldiga vinnare får ett hedersmärke

Den som tycker om att granska matchställ har säkert lagt märke till det silvriga märket som bärs av några klubbar i Champions League-sammanhang. Om en klubbar har vunnit Champions League mer än fem gånger, eller om de har funnit tre gånger i rad, får det UEFA:s hedersemblem. Det sitter på vänster arm och är i form av en trofé med en siffra som representerar hur många segrar klubben har. Några klubbar som har fått märket är Real Madrid, Barcelona, Liverpool och Milan. 

Champions League har en egen låt

Sedan 1992/1993 har Champions League en egen låt, som kort och gott kallas för Champions League-hymnen. Den spelas när herrarna tågar in på planen inför en match. Däremot får den inte används i damernas version av ligan, skriver https://www.fotbollskanalen.se/. Trots att båda turneringarna har namnet ”Champions League” anser UEFA att damerna ska ha en egen hymn. Någon sådan har ännu inte skrivits och damerna brukar istället tåga in till kända låtar som ”Welcome to the jungle” av Guns N Roses eller Carl Orffs ”O Fortuna”. 

Engelska klubbar var portade 1986-1990
 

Champions League spelades utan engelska fotbollsklubbar mellan säsongerna 85/86 och 89/90. Anledningen var för att UEFA hade utfärdat ett kollektivt straff på de engelska klubbarna. Den åliggande orsaken var ett storbråk mellan supportrar från Juventus och Liverpool inför finalen i Bryssel 84/85.  

1990 var alla engelska klubbar utom Liverpool tillbaka i Champions League igen. De fick vänta ytterligare ett år och gjorde comeback 91/92. Sedan dess har klubben vunnit ligan två gånger, 2005 och 2019. De är en av förhandsfavoriterna att vinna i år igen och enligt https://www.betfair.se/ är oddset för deras seger 6.50. Däremot är det ett annat engelskt lag som är de största favoriterna. Oddset för Manchester Citys vinst är 3.70 och om de lyckas blir det deras första seger och fjortonde gången som en engelsk klubb vinner Champions League. 

Det finns mängder med roliga, otäcka, märkliga och helt fantastiska historier och fakta från och om Champions League. I och med dagens övervakning och sociala medier går det även att komma ännu närmare spelarna, vilket kan leda till fler anekdoter och spännande kuriosa.