Svenska lag

Allmänt om svenska lag i Champions League

För att ett lag från Sverige ska få spela i Champions League krävs det en hel del. För det första måste laget ha vunnit Allsvenskan föregående säsong för att få kvala in till Champions Leagues gruppspel. För det andra ställs sedan detta lag inför ett utslagningsmöte (hemma/borta) i två omgångar (slipper den första) vilket begränsar möjligheten betydligt för framgång i Champions League bland svenska lag.

Malmös framgångar i Europacupen 1978/1979

Det lag från Sverige som har gått längst i turneringen historiskt sett är Malmö FF från Skåne. Malmös väg till finalen 1979 gick via franska AS Monaco (0-0 hemma, 1-0 borta), dåvarande ryska (nuvarande ukrainska) Dynamo Kiev (0-0 borta, 2-0 hemma), polska Wisla Kraków (1-2 borta, 4-1 hemma) samt österrikiska Austria Wien (0-0 borta, 1-0 hemma). Finalen spelades mot engelska Nottingham Forest på Olympiastadion i München och blev en jämn historia där det enda målet gjordes av engelsmännen strax före pausvilan. Trots förlusten ses detta som den största bragd ett svenskt klubblag någonsin har lyckats med.

Framgångar i modern tid i Champions League

Numera anses det vara stort att bara lyckas ta sig till Champions Leagues gruppspel. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet så var svenska lag framgångsrika med att lyckas med detta. IFK Göteborg lyckades till exempel slå ut ungerska Ferencvàros i kvalet till Champions League 1996/1997 men kom sist i gruppspelet. AIK tog sig också till huvudturneringen när de slog ut AEK Athen 1999/2000 men även de kom sist i sin grupp. 2000/2001 tog sig Helsingborg till gruppspelet efter att mycket oväntat ha slagit ut det italienska storlaget Inter i sista kvalomgången. Även här blev det dock en sistaplats i själva gruppspelet.

Senaste gången ett svenskt lag tog sig till Champions League

Senaste gången som ett svenskt lag kvalificerat sig för gruppspel var 2015/2016. Malmö FF upprepade nämligen sin bedrift från säsongen 2014/2015 och kvalificerade sig för andra gången på raken. I gruppspelet lottades man in i samma grupp som storklubbarna Real Madrid, Paris Saint-Germain och Sjachtar Donetsk, men placerade sig precis som det föregående året sist i gruppen och åkte därmed ut turneringen.