Spelformat

Kvalspel

Innan själva huvudturneringen i Champions League inleds spelas ett kvalspel bestående av fyra omgångar. Matcherna spelas enligt cupsystem, det vill säga att lagen möts i en hemma- och en bortamatch, där resultatet från båda matcherna räknas ihop. Om resultatet är oavgjort så räknas gjorda mål på bortaplan dubbelt. Skulle det vara så att båda matcherna, till exempel, slutat 1-1 så vidtar förlängning (och eventuellt straffar) direkt efter full tid i returmatchen.

Förlorande lag i de första två omgångarna är utslagna ur turneringen. Förlorande lag i den tredje omgången går in i den fjärde kvalificeringsomången i UEFA Europa League. Slutligen så är de lag som förlorar den fjärde kvalificeringsomgången i Champions League direktkvalificerade för gruppspelet i Europa League. Här kan man också nämna att klubbar från samma länder inte kan lottas mot varandra.

Gruppspel

När kvalomgångarna är färdigspelade går turneringen vidare med gruppspelet. De 32 kvarvarande klubbarna lottas in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Sedan möts samtliga lag i gruppen i en hemma- och en bortamatch. Om två lag hamnar på samma poäng är det, först och främst, lagens inbördes möten i gruppen som avgör placeringen.

De åtta gruppvinnarna och grupptvåorna går sedan vidare till åttondelsfinaler. Grupptrean är utslagen från Champions League men får då gå in i den första utslagningsrundan i Europa League (32 lag återstår). Gruppfyran har spelat färdigt i de europeiska cuperna för säsongen.

Åttondelsfinaler

Efter gruppspelet återkommer cupsystemet i denna turnering. De 16 kvarvarande lagen lottas mot varandra enligt följande princip: Lag från samma land kan inte lottas mot varandra. Gruppvinnarna måste lottas mot en grupptvåa från en annan grupp. Grupptvåorna spelar alltid den första matchen på hemmaplan.

Kvartsfinaler

De åtta vinnande lagen i åttondelsfinalen lottas mot varandra i en ny omgång enligt cupsystemet.

Semifinaler

De fyra vinnande lagen i kvartsfinalen lottas mot varandra i en ny omgång enligt cupsystemet.

Final

Denna spelas mellan de två vinnarna av semifinalerna. Till skillnad från tidigare omgångar avgörs matchen på neutral plan och i en match. Vinnaren är säsongens mästare i Champions League. Säsongen 2018/2019 kommer finalen att spelas på Wanda Metropolitano i spanska staden Madrid.