Kan CL-trenden brytas denna säsong?

Källa: ”Atatürk Olympic Stadium” av Валерий Дед (CC BY 3.0) (Caption: En tom fotbollsarena som snart ska fyllas av publik)

Det har under de senaste decenniet varit en kraftig engelsk och spansk dominans i Champions League. Det är enbart Bayern Munchen (2012/2013) och Inter (2009/2010), utanför England och Spanien som lyckats gå hela vägen under denna tidsperiod. Ett dystert facit för alla supportrar runt om i Europa som har sympatierna på annat håll än i England och Spanien.

Vad beror då detta på och vilka klubbar kan utmana om den mest åtråvärda klubbtiteln av dem alla? Detta är en kort summering med några av de klubbar som kan vara med och slåss mot de bästa lagen.

Bayern Munchen
Det har gått runt sju år sedan Arjen Robben gled igenom Dortmunds försvar i slutminuterna av den tyska finalen och kunde placera in det vinnande målet bakom en handfallen Weidenfeller. Vi har därefter fått se Munchen vara dominanta i Bundesliga, men framgångarna har lyst med sin frånvaro i Champions League. De har förvisso nått semifinalen vid fyra tillfällen sedan 2013, men där har det alltid tagit stopp. Det blev ett tidigt respass redan i den första slutspelsomgången förra säsongen, men då stod trots allt de framtida mästarna Liverpool för motståndet.

En sak som skiljer sig i år är att Munchen inte har gått på som en evighetsmaskin hemma i Bundesliga, utan har i skrivande stund en sjundeplats i ligan, vilket förvisso är något som kan komma att ändras snabbt, men indikerar samtidigt att något är annorlunda jämfört med tidigare år. Deras prestation i Champions League har däremot varit felfri (6 av 6 segrar i gruppspelet).

Det stod tidigare under säsongen klart att deras huvudtränare, Niko Kovac, fick lämna efter en förödmjukande förlust med 5-1 mot Eintracht Frankfurt. En missbedömning bland många andra för klubben under de senaste månaderna. Det har visat sig vara svårt att ersätta klubblegendarerna Arjen Robben och Franck Ribery, samtidigt som som de defensiva problem har varit uppenbara. En skada har hållit det dyra nyförvärvet Lucas Hernandez borta från spel, utöver att Jérôme Boateng inte levt upp till samma nivå som han tidigare haft under en så lång tid.

Deras spel i Champions League har som nämnt däremot varit lovande och kvalitén finns trots allt i truppen, gäller bara att de finner den och lyckas hålla spelarna skadefria. Enligt speltips fotboll på online betting och odds på Champions League står laget i 9,00 att vinna turneringen.

Källa: Pixabay  (Caption: Tornio och Juventus spelandes på fotbollsplanen)

Juventus
Den ”gamla damen” har förvisso nått finalen två gånger under de senaste åren, men där har det tagit stopp. Vi får bläddra tillbaka ända till 1995/1996 i historieböckerna, då Juventus senast vann den ärofyllda titeln. Då besegrades Ajax på straffar, där bland annat spelare som Didier Dechamps, Fabrizio Ravanelli och Alessandro Del Piero fick vara med och höja pokalen mot skyn. De har precis som Bayern Munchen varit dominanta i den inhemska ligan under de senaste åren, men titeln i Champions League har uteblivit.

De har nu en relativt gammal trupp. En gammal trupp som fått en speciell ingrediens i form av Cristiano Ronaldo. Han må inte vara lika bra som för några säsonger sedan, men håller fortfarande yttersta världsklass på sin dag och nu börjar chanserna för honom att vinna ytterligare en Champions League-titel att ta slut. Det har blivit hela fem stycken under karriärens gång, vilket kan jämföras med Messis fyra.

Laget har gått bra både i ligan och i Champions League. De hade en relativt svår grupp i gruppspelet (med bland annat Atletico Madrid och Bayern Leverkusen, men fem segrar och en oavgjord match, tog dem vidare utan större problem. De har dock åk ut i kvartsfinalen under de två senaste åren, så frågan är hur långt Cristiano kan bära dem. All fokus ska dock inte läggas på honom, utan kvalité finns rakt igenom hela laget, även hos yngre spelare som De Ligt.

Frågan är om de har en tillräckligt bred trupp för att både kunna utmana Inter i Serie A, samtidigt som båten ska styras mot finalen i Istanbul nästa år?

Källa: ”Neymar Jr Presentation” av Antoine Dellenbach (CC BY-SA 2.0) (Caption: Neymar Jr holding up his own fotball shirt)

PSG
De regerande franska mästarna har inte gått längre än till kvartsfinal i Champions League under de senaste åren. Det har blivit flera ligatitlar på raken, men precis som med Bayern Munchen och Juventus så har PSG saknat”det lilla extra”. Laget ser väldigt bra ut offensivt på pappret med spelare som Neymar, Mbappé, Cavani och Icardi, samtidigt som de har ett spelskickligt mittfält med ett rutinerat försvar.

De har till skillnad från Bayern och Juventus inga större konkurrenter i sin inhemska liga, men känslan har detta till trots länge varit att det finns en sorts avsaknad av lagkänsla i truppen. En skadebenägen Neymar verkar halvt som halvt sugen på att spela för klubben, samtidigt som Icardi inte är den som tenderar att hålla sig borta från kontroverser.

Jag tror att det är relativt få ingredienser som fattas för att laget skulle gå hela vägen, men då behöver laget sannolikt spetsa till försvaret något ytterligare under de kommande transferfönstrerna, samtidigt som de ska lyckas få ihop lite mer av en vinnarkultur ute i Europa. Då kan ”Les Rouge-et-Bleu” bli att räkna med på riktigt!

Rätt säsong att bryta trenden?

Detta känns hur som helst som en säsong där vi kan få se något av en”skräll” i turneringen, utifrån förutsättningen att ett icke engelskt/spanskt lag skulle ta hem titeln. Liverpool ser förvisso starka ut när laget är skadefritt, men är samtidigt väldigt få avbräck bort från att se relativt mediokra ut. De har börjat få en stor lucka i ligatoppen, kan nerverna börja spöka där desto längre säsongen lider?

Vi har samtidigt Manchester City som släpper in mål oavsett motstånd, vilket kommer straffa sig mot bättre motstånd. I Spanien är varken Barcelona eller Real Madrid helt övertygande bra för tillfället, där Madrid varit näst intill krisstämplade under de senaste säsongerna.

Barcelona har inte heller sett oslagbara ut sett till kvalitén som borde finnas i truppen. Blir det då Bayern Munchen, Juventus, PSG eller någon annan outsider som kan ”bättra” statistiken för övriga Europa den här säsongen? Det får vi se när finalen avgörs nästa år på Atatürk Olimpiyat Stadyumu i slutet av maj!