Franska Lyon dominerar Women’s Champions League

Att få spela i Champions League är en stor dröm för många fotbollsspelare. Sen säsongen 2001/2002 är det möjligt även för kvinnliga fotbollsspelare att nå den drömmen. Ligan som samlar alla Europas topplag bytte namn inför säsongen 2009/2010 från Uefa Women’s Cup till Uefa Women’s Champions League, för att bättre matcha namnet på herrarnas europeiska liga. Ungefär samma säsong dyker franska laget Olympique Lyonnais, eller Lyon som de kallas i folkmun, upp i toppen av ligan och har sen dess helt dominerat med flest spelade finaler och vinster. Den stora frågan inför årets final är om de ska lyckas ta sig dit ännu en gång.

Nya turneringar

Den europeiska fotbollsligan är inte den enda som har ansträngt sig för att släppa in kvinnor i sporten. Det är en tydligt pågående trend inom många sporter att skapa egna klubbar, ligor och turneringar för endast kvinnor. Förutom Women’s Champions League finns det många exempel. Till exempel ishockey som idag är en av de snabbast växande idrotterna för kvinnor. Sen damhockey gjorde debut i Vinter OS 1998 har de ökat lavinartat med ständigt nya utövare. Ett annat exempel är poker. Traditionellt sett har poker ansetts att vara ett spel för män. Kanske man tänker sig gamla västernfilmer med råbarkade cowboys som spelar poker på saloonen. Idag är det helt annorlunda och branschen gör sitt bästa för att dra till sig kvinnliga spelare. Bland annat med hjälp av kvinnliga förebilder som Liv Boeree och Celia Lin. Det finns också en rad olika turnering som endast är öppna för kvinnor. Till exempel PokerStars Women Sunday, bland många andra.

Lyon

Den här trevliga staden med lång historia är Frankrikes tredje största efter Paris och Marseille. Staden ligger belägen mellan två kända vindistrikt, Beaujolais i norr och Côtes du Rhône i söder. Här sammanstrålar också floderna Rhône och Saône som dominerar stadens geografi med broar, bifloder och våtmarker runt staden. I öster syns Alperna torna upp sig med landets högsta berg Mont Blanc. Staden har spelat en viktig roll genom historien och kallas idag för Frankrikes gastronomiska huvudstad på grund av sin långa mattradition. Idag blandas den gamla kokkonsten på stadens så kallade bouchons med moderna lyxkrogar som drivs av stjärnbeströdda kockar.  I centrum håller ett helt nytt kvarter på att växa fram i stadens gamla industrikvarter. La Confluence är under utveckling men har redan lockat till sig trendiga arkitekter, hipsters och techbolag. Att ta sig till staden är enkelt. Det finns dels en flygplats som trafikeras av både inrikes- och utrikesflyg. Sen går det även att ta höghastighetståget TGV från Paris. Den resan tar endast ett par timmar.

Source, CC BY-SA 3.0

Olympique Lyonnais

Stadens stolthet, förutom matlagningskonsten, är helt klart fotbollsklubben Olympique Lyonnais. Både herrlaget och damlaget, Olympique Lyonnais Féminine, även om damlaget är det lag som har haft störst framgångar på den europiska fotbollshimlen. Visserligen har herrlandslaget deltagit i Champions League flertalet gånger men aldrig lyckats ta sig till final. Damlaget har å sin sida helt dominerat Women’s Champions League de senaste åren med sammanlagt sju spelade finaler där de har vunnit fem gånger. De har dessutom vunnit de tre senaste säsongerna. Vilket är nytt rekord eftersom det innan bara varit lag som vunnit två år i rad. Bland annat den svenska klubben Umeå som vann säsongerna 2002/2003 och 2003/2004. Lyon är även en gigant i den inhemska ligan med totalt elva segrar i den franska förstaligan. Damlaget bildades 1970 under namnet FC Lyon med vilket de vann franska ligan fyra gånger. År 2004 gick de in som en sektion under klubben Olympique Lyonnais. Sammanslutningen gav laget tillgång till större resurser att utvecklas. De kan till exempel spela sina större matcher på arenan Stade de Gerland. Deras vanliga matcher under säsongen spelas ofta på den något mindre arenan Plaine des Jeaux des Gerland.

Source, CC BY-SA 3.0

Slutspel

Säsongens Women’s Champions League är nu i full gång. Lyon står inför att spela kvartsfinal mot tyska Wolfsburg. De har tidigare slagit ut norska Avaldsnes i sextondelsfinal och sen holländska Ajax i åttondelsfinalen. De två matcherna i kvartsfinalen kommer att spelas under mars. Den 20 möts lagen på Lyons hemmaplan och den 27 reser laget för att möta Wolfburg på deras hemmaarena. Formen ser fin ut för Lyon så det spörs att se om de ska lyckas med konststycket att vinna Women’s Champions League för fjärde gången i rad. Det kommer inte att saknas konkurrens då Barcelona och Bayern München redan är klara för semifinal. Vad som är säkert är att vi har flera spännande matcher framför oss innan finalen är avgjord. Finalen spelas den 1 juni på Wanda Metropolitano i Madrid i Spanien.